Complicaties tijdens de zwangerschap

Gelukkig verlopen de meeste zwangerschappen zonder problemen, maar soms loopt het anders dan u had verwacht. Tijdens de zwangerschap en rond de bevalling kunnen verschillende complicaties optreden zoals: bloedverlies in de eerste 12 weken, hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging (HELLP-syndroom of pre-eclampsie), miskraam, overtijd zijn, stuitligging, zwangerschapsdiabetes of vroeggeboorte.  
  • Bloedverlies in de eerste 12 weken van de zwangerschap is meestal onschuldig en gaat vanzelf weer voorbij. Oorzaken van het bloedverlies zijn bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in de baarmoederwand of een gesprongen vaatje in de baarmoedermond. Als het bloedverlies hevig is en lijkt op een menstruatie, kan er sprake zijn van een miskraam. Als u ongerust bent, neem dan contact op met uw verloskundige of gynaecoloog.
    Meer informatie op De Gynaecoloog

  • Om de zwangerschap te voldragen, moet uw lichaam zich op verschillende manieren aanpassen. Bij 1 op de 5 vrouwen treden complicaties op die verband houden met de bloedsomloop. Voorbeelden zijn hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, HELLP-syndroom, de moederkoek die te vroeg loslaat of het kindje dat niet goed groeit of sterft. Meestal wijzen dit soort problemen op een onderliggend probleem in de bloedsomloop, stofwisseling, afweersysteem en/of stolling. Ook is er bij een eventuele volgende zwangerschap een groter risico op herhaling. Op de lange termijn neemt de kans op hart- en vaataandoeningen toe.  Kijk voor meer informatie op Transmuraal Vrouwen Dagcentrum

  • Eén op de twintig zwangere vrouwen krijgt te maken met het HELLP-syndroom of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Meestal treedt dit pas na de 20e zwangerschapsweek op. De gevolgen kunnen soms ernstig zijn, vooral als het zich vroeg in de zwangerschap voordoet of als de symptomen ernstig zijn. Het is daarom belangrijk de symptomen te herkennen en direct contact op te nemen. Symptomen zijn onder andere: hoofdpijn, vaag zien, lichtflitsen of sterretjes zien, pijn of een knellend gevoel boven in de buik (alsof een riem te strak is aangetrokken) misselijkheid en braken, vocht vasthouden. Hierdoor kunnen zwellingen ontstaan in de onderbenen, handen en gezicht. Zwellingen van de handen en voeten komen ook vaak voor bij vrouwen die geen hoge bloeddruk hebben. U hoeft overigens niet alle klachten te hebben, ook een combinatie van enkele klachten kan een teken zijn dat u PE/HELLP heeft. 

  • Als u een verhoogde kans heeft op zwangerschapsdiabetes of als de gynaecoloog of verloskunde vermoedt dat u zwangerschapsdiabetes heeft, krijgt u een orale glucose tolerantie test.
    Bij zwangerschapsdiabetes zit er te veel suiker in het bloed. Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap en kan gevolgen hebben voor de gezondheid van uw baby die te snel of juist te langzaam kan gaan groeien. Zwangerschapsdiabetes is meestal goed te behandelen met een dieet en gaat na de bevalling weer over. Als u zwangerschapsdiabetes heeft gehad, heeft u een verhoogd risico op suikerziekte op latere leeftijd. U krijgt dan het advies uw bloedsuiker jaarlijks bij de huisarts te laten controleren.    

  • Uw arts heeft u verteld dat uw zwangerschap niet goed gaat en waarschijnlijk eindigt in een miskraam. Een miskraam kondigt zich aan met vaginaal bloedverlies en krampen in de onderbuik. Het bloedverlies is meestal heviger dan bij een menstruatie, ook kunt u stolsels en stukjes weefsel verliezen.

    U heeft drie opties:

    1. U doet niets en wacht het spontane verloop af
    2. De miskraam op gang brengen met medicatie
    3. Een curettage met een operatieve ingreep

    Kijk voor meer informatie op De Gynaecoloog

    Bloedt u hevig, bent u duizelig, heeft u het gevoel dat u gaat flauwvallen, hevige pijn of koorts (hoger dan 38 graden)? Bel dan met spoed met uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

    Heeft u meerdere miskramen gehad dan bespreekt uw arts de mogelijkheid om aanvullend onderzoek te doen met u.

    Het verlies van uw ongeboren kindje, hoe vroeg in de zwangerschap ook, is ontzettend verdrietig en tekent uw leven voor altijd. Meer informatie over rouw en verwerking

  • Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op een vroeggeboorte, zoals vroegtijdige weeën, harde buiken, vroegtijdig gebroken vliezen, infecties, veranderende of toegenomen vaginale afscheiding, buikpijn, rugpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik of in de vagina.

    Meer informatie over vroeggeboorte leest u hier

Sluit de enquête