Welke onderzoeken doet de gynaecoloog?

Eerst gaat de gynaecoloog met u in gesprek en stelt een aantal vragen over de reden van uw bezoek, uw klachten en algemene gezondheid. Op basis van het gesprek bepaalt de gynaecoloog of en welk type lichamelijk onderzoek nodig is. Soms wilt de gynaecoloog de binnenkant van uw baarmoeder onderzoeken. 

Het is verstandig om uw bezoek goed voor te bereiden en vooraf alvast te bedenken welke vragen u wilt stellen. Bereid uw gesprek goed voor, lees hier enkele hulpmiddelen voor een goede voorbereiding.

Gynaecoloog - gesprek
  • De gynaecoloog kijkt naar de uitwendige geslachtsorganen zoals de schaamlippen.

    • Bij een colposcopie kijkt de gynaecoloog met de microscoop naar de baarmoederhals. Dit onderzoek vindt plaats als u een of meerdere keren een afwijkend uitstrijkje heeft gehad. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek neemt de gynaecoloog in overleg met u een stukje weefsel (biopsie) weg voor verder onderzoek. In sommige gevallen is de afwijking direct te behandelen en wordt een stukje van de baarmoederhals weggenomen. Dit is een lisexcisie. Kijk voor meer informatie naar dit filmpje.

  • Een speculum-onderzoek is een inwendig onderzoek met een speculum (eendenbek). De gynaecoloog doet dit onderzoek om uw baarmoedermond en vagina te onderzoeken. Heeft uw huisarts nog geen uitstrijkje van de baarmoedermond afgenomen? Dan doet de gynaecoloog dit tijdens het onderzoek.

    speculum
  • Een vaginaal toucher is een inwendig onderzoek (toucheren). De gynaecoloog voelt bij dit onderzoek naar de grootte van de baarmoeder en eierstokken

Extra onderzoek

Hieronder staan de extra onderzoeken die u mogelijk kunt krijgen.

Inwendige echo

Een inwendige echo is hetzelfde als een vaginale echo.
De gynaecoloog meet bij een inwendige echo de dikte van het baarmoederslijmvlies. Als dit dikker is dan 4 mm kan dit wijzen op een mogelijke afwijking. De gynaecoloog neemt dan een stukje weefsel (een biopt) van de baarmoederwand. De patholoog onderzoekt dit biopt. De gynaecoloog zal de uitslag van dit onderzoek met u bespreken.

Water echo

De water echo (S.I.S.)  is een uitgebreidere inwendige echo. Deze echo kan meteen na de ‘gewone’ inwendige echo gebeuren. Tijdens het speculumonderzoek, inwendigonderzoek met een eendenbek, brengt de gynaecoloog een slangetje in de vagina en schuift dit op tot in de baarmoeder. Via dit slangetje spuit de gynaecoloog water in de baarmoederholte. De gynaecoloog kijkt nu met een vaginale echo of er bijvoorbeeld een poliep in de baarmoederholte zit.

inwendige echo
Een inwendige echo
water echo
Water is zwart op een echoplaatje. Door inspuiten van water in de baarmoederholte kan een afwijking zichtbaar gemaakt worden. Hier ziet u bijvoorbeeld een poliep.
Hysteroscopie

Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun kijkbuisje en een camera in de baarmoeder kijkt. De gynaecoloog maakt met u een aparte afspraak voor een hysteroscopie, als:

  • Er een verdenking is op een poliep.
  • De uitslag van het biopt van het baarmoederslijmvlies niet duidelijk is.

Tijdens een hysteroscopie kan de gynaecoloog een kleine  poliep direct verwijderen.  Als u wilt, kunt u tijdens dit onderzoek meekijken op het videoscherm. Het onderzoek lijkt ingrijpend, maar dat valt meestal wel mee. Een hysteroscopie wordt altijd tijdens een nieuw gemaakte afspraak gedaan.  Meer informatie over een poliklinische hysteroscopie leest u hier.

Hysteroscopie
Hysteroscopie
De hysteroscoop wordt via de schede (op het plaatje met speculum, meestal echter zonder speculum) in de baarmoederholte gebracht.1. Baarmoederwand 2. Baarmoederholte 3. Eierstok Bron illustratie: nvog
Sluit de enquête