Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen komt vaak voor, maar liefst een op de vijf vrouwen heeft er mee te maken. Voor sommigen houdt de pijn verband met een specifieke gebeurtenis of situatie, anderen hebben er altijd al last van gehad. De pijn kan zich op verschillende plekken voordoen; bij de ingang van de vagina of dieper in de vagina. Als het onmogelijk is om iets in de vagina in te brengen zoals een vinger, penis of tampon, dan heet dat vaginisme of een vaginistische reactie.
De pijn kan verschillende oorzaken hebben zoals:
  • Lichamelijke oorzaken (vaginale schimmelinfectie, huidafwijkingen of hormonale veranderingen.
  • Psychische oorzaken; somberheid, relatieproblemen.
  • Angst; extra aanspanning van de bekkenbodemspieren (onbewust).
  • Niet ontspannen genoeg en niet voldoende seksuele opwinding

Pijn bij het vrijen is een lastig probleem. Maar er is hoop, want een behandeling is vaak goed mogelijk. Neem eerst contact op met uw huisarts. Uw huisarts of specialist kan u zo nodig doorverwijzen naar de polikliniek seksuologie van het Maastricht UMC+. Wij zijn gespecialiseerd in behandeling voor pijn bij het vrijen. De ziektekostenverzekeraar vergoed alle behandelingen.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?
Het Maastricht UMC+ voert samen met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Amsterdam Universitair Medische Centra, onderzoek uit naar pijn bij het vrijen. De GRIP-studie onderzoekt de effectiviteit van een groepsprogramma voor vrouwen met pijn bij de gemeenschap. Vrouwen die deelnemen aan de groepsbehandeling worden vergeleken met vrouwen die op de wachtlijst staan. Loting bepaalt of vrouwen direct kunnen starten met de groepsbehandeling of een half jaar moeten wachten. Behalve de drie Nederlandse locaties, vindt dit onderzoek ook plaats in twee universiteitsziekenhuizen in Zweden. Voor dit onderzoek zijn we op zoeken naar 160 proefpersonen. Voor info en aanmelden, verwijzen wij u naar de website van de studie: https://gripstudie.nl

Sluit de enquête