Bekkenbodem- en verzakkingsproblemen

Urineverlies, incontinentie, terugkerende blaasontstekingen, pijn in de onderbuik of pijn bij het vrijen?  Uw klachten hebben wellicht te maken met uw bekkenbodem. De bekkenbodem bestaat uit spieren en banden die de onderkant van het bekken afsluiten. De bekkenbodem houdt organen op hun plaats, voorkomt ongewenst verlies van urine of ontlasting, zorgt dat u kunt plassen en poepen, geeft stabiliteit en maakt seks mogelijk.

Meer informatie over de functie, klachten en behandeling van bekkenbodemproblemen: De Gynaecoloog of op Bekkenbodemwijzer

De artsen en verpleegkundigen in het bekkenbodemcentrum (Pelvic Care Center) van het Maastricht UMC+ zijn gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van bekkenbodemproblemen. Omdat de klachten, oorzaken en behandelingen erg verschillend zijn, bestaat het team uit veel verschillende specialismen zoals een uroloog, gynaecoloog, chirurg, maag-darm-leverarts en psychiater. Ook de bekkenfysiotherapeut, seksuoloog en incontinentieverpleegkundige kunnen een rol spelen in onderzoek en behandeling. Samen met uw medisch specialist bepaalt u welke behandeling het beste bij u past.

  • Heeft u verzakkingsklachten van de baarmoeder, blaas, darm of top van de vagina? Dan zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Meer informatie vindt u in de informatiefolders Kijkoperatie voor het opheffen van een verzakking, sacrospinale fixatie van de baarmoeder, operatie via de vagina. Andere opties zijn een matje of implantaat of een pessarium. Samen met uw arts beslist u welke behandeling het beste bij u past. De keuzehulp helpt u bij het kiezen.

  • Als u last heeft van urineverlies tijdens het sporten of wanneer u moet lachen of hoesten, dan is er sprake van inspannings- of stressincontinentie. Door het aanspannen van de buikspieren neemt de druk in de buikholte plotseling toe waardoor de spieren de plasbuis onvoldoende kunnen afsluiten. Fysiotherapie of een kunststofbandje (midurethale sling) onder de plasbuis kan dit opvangen. Het plaatsen van het bandje is een eenvoudige eenmalige ingreep.

    Lees hier meer over de midurethale sling of ga aan de slag met de keuzehulp stressincontinentie.

Deze inhoud is gedeactiveerd totdat cookies zijn geaccepteerd
Sluit de enquête