Als u een vaginistische reactie heeft spannen de bekkenbodemspieren samen waardoor de vagina wordt afgesloten. Het is daardoor niet mogelijk om geslachtsgemeenschap te hebben en/of een vinger of tampon (pijnloos) in te brengen in uw vagina, ondanks dat u dat wel wilt. Deze bekkenbodemspierspanning is een (onwillekeurige) reactie op een verwachte dreiging, zoals pijn of het gevoel dat het niet past. Slechts heel af en toe (0-5%) wordt bij lichamelijk onderzoek een somatische verklaring gevonden voor primair vaginisme. Het Maastricht UMC+ ontwikkelde samen met het Leids Universitair Medisch Centrum een behandeling voor vrouwen die nog nooit gemeenschap hebben kunnen hebben. Het gaat om een gedragstherapie die bestaat uit begeleide oefensessies. Hierbij leert u om uw bekkenbodemspieren te ontspannen, ook als u iets inbrengt in uw vagina.

Het Maastricht UMC+ ontwikkelde samen met het Leids Universitair Medisch Centrum een behandeling voor vrouwen die nog nooit gemeenschap hebben kunnen hebben. Het gaat om een gedragstherapie die bestaat uit begeleide oefensessies. Hierbij leert u om uw bekkenbodemspieren te ontspannen, ook als u iets inbrengt in uw vagina.

Wat kunt u verwachten?
De therapie is bedoeld voor vrouwen die geen gemeenschap kunnen hebben, waarbij de oorzaak geen lichamelijke afwijking is. Om dit vast te stellen, vindt eerst een lichamelijk onderzoek plaats door een vrouwelijke arts-seksuoloog. Dit onderzoek doet geen pijn en er wordt niets in uw vagina ingebracht.

Als u in aanmerking komt voor de behandeling, maakt u een week voor de oefensessies kennis met uw behandelaar, een vrouwelijke arts of psycholoog. Tijdens dit gesprek krijgt u ook een toelichting op de behandeling die bestaat uit 1 tot maximaal 3 bijeenkomsten van 2,5 uur binnen één week. Begeleid door de arts/psycholoog oefent u met iets inbrengen in uw vagina. Buiten de oefensessies oefent u dagelijks thuis. Uw partner neemt actief deel aan behandeling door aanwezig te zijn bij de oefensessies en mee te doen aan oefeningen thuis. De behandeling is zeer intensief en wij adviseren u daarom deze week zoveel mogelijk vrij te nemen. Na de oefensessies volgen nog twee of drie follow-up afspraken, verspreid over een periode van 10 weken. In totaal duurt de behandeling ongeveer drie maanden.

Wat zijn de kosten?
De ziektekostenverzekering vergoedt de kosten van deze behandeling, uiteraard rekening houdend met uw eigen risico.

Heeft u nog vragen?
Heeft u nog vragen over de behandeling? Neem dan contact op met uw behandelend arts.

Sluit de enquête