Indicaties IVF of ICSI

Er zijn verschillende indicaties waarbij een IVF of ICSI behandeling kan worden toegepast, hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende indicaties. Het verschil tussen IVF en ICSI wordt uitgelegd onder het kopje "IVF versus ICSI"

 • Endometriose is een aandoening waarbij er zich weefsel dat erg lijkt op baarmoederslijmvlies, buiten de baarmoeder bevind. Dit weefsel kan bijvoorbeeld zitten op de blaas, darmen, eierstokken, eileiders, de buitenkant van de baarmoeder en andere plekken in de buik. Dit weefsel reageert op de menstruatiecyclus. Daarmee kan het klachten geven van buikpijn, met name tijdens de menstruatie. Doordat het weefsel een ontstekingsreactie veroorzaakt in de buik, kan de vruchtbaarheid verminderen. Ook kunnen er verklevingen in de buik ontstaan. Wanneer er verklevingen zijn bij de eileiders en eierstokken kan dit leiden tot een verminderde vruchtbaarheid.

 • Wanneer een eileider afgesloten is, kan een eicel vanuit de eierstok niet meer via de eileider in de baarmoeder komen. Dit betekent dat er geen zwangerschap kan ontstaan. Wanneer één eileider afgesloten is, kan via de andere eileider wél een eicel in de baarmoeder komen. De kans op zwangerschap per menstruatiecyclus is daarmee iets lager ten opzichte van een vrouw met twee doorgankelijke eileiders, ongeveer 20% minder. Wanneer echter beide eileiders afgesloten zijn, is er geen kans meer op zwangerschap op de natuurlijke manier. IVF of ICSI is dan de aangewezen behandeling bij een kinderwens.

  Oorzaken afgesloten eileider(s)

  -          Wanneer u een ontsteking van de eileider(s) heeft gehad, bijvoorbeeld chlamydia, bestaat er een kans dat (één van de) eileider(s) afgesloten is
  -          Wanneer u bent geopereerd aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en daarbij een eileider is verwijderd
  -          Wanneer er bij u één of beide eileiders zijn verwijderd om een andere reden
  -          U heeft clipjes op één of beide eileiders geplaatst gekregen.
  -          U bent gesteriliseerd

 • Bij het vooronderzoek op onze afdeling wordt ook een zaadmonster onderzocht. Wanneer blijkt dat het zaad van mindere kwaliteit is, kan dat de reden zijn om over te gaan op een behandeling. Er zijn dan verschillende behandelingen mogelijk. Intra-uteriene inseminatie (IUI, het inbrengen van zaad in de baarmoeder) is één van de mogelijke behandelingen. Deze behandeling is alleen zinvol wanneer er voldoende goed beweeglijke zaadcellen aanwezig zijn. Wanneer dit het geval is, zal er eerst op die manier geprobeerd worden een zwangerschap tot stand te brengen. Meer informatie over IUI’s, vind u elders op de website. Wanneer dit niet succesvol is, kan worden overgegaan op een ICSI behandeling. Wanneer blijkt dat het zaad niet geschikt is om inseminaties te doen, kan meteen worden overgegaan op een ICSI behandeling.

  Meestal is aanvullend onderzoek bij de man niet nodig, zelden wordt er een oorzaak gevonden voor de verminderde zaadkwaliteit. Soms is het echter zo dat aanvullend onderzoek wél zinvol is. Uw arts zal dit met u bespreken wanneer dit het geval is.

 • Het kan zo zijn dat we, met de onderzoeken die we bij u beiden verrichten, geen oorzaak kunnen vinden voor het uitblijven van de zwangerschap. Dit noemen we dan onbegrepen subfertiliteit, ofwel verminderde vruchtbaarheid zonder aanwijsbare reden. Ook hier kan, wanneer andere behandelingen niet succesvol zijn, IVF of ICSI worden toegepast.

  Kijk voor meer achtergrondinformatie over IVF en ICSI en de behandeling in de patiëntenfolder IVF en ICSI. Voor meer praktische informatie verwijzen wij u naar de folders:

Sluit de enquête