Borstvoeding tijdens de Ramadan

Aanhangers van de Islam vinden dat een vrouw die borstvoeding geeft niet mag vasten omdat niet bekend is of dit slecht is voor de baby. Daarentegen zijn er ook aanhangers die vinden dat vrouwen die borstvoeding geven moeten vasten, juist omdat er geen bewijs is dat dit slecht is voor de baby. Er is echter weinig wetenschappelijke literatuur over de effecten van het vasten tijdens de Ramadan voor een moeder, de baby of de borstvoedingsrelatie.

Verschillende onderzoeksresultaten

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van vasten op de samenstelling van moedermelk. Zo tonen twee onderzoeken aan dat vasten tijdens de ramadan geen effect heeft op de totale hoeveelheid vet, melksuiker en eiwitten in de moedermelk. Een ander onderzoek toont juist het tegenovergestelde.

Alle drie onderzoeken geven aan dat er verschillen zijn in de hoeveelheden zink, magnesium, kalium en natrium. Deze mineralen zijn belangrijk bij de vochthuishouding van de baby. Daarbij zijn er ook aanwijzingen dat de hoeveelheden van bepaalde vetten beïnvloed worden door het vasten tijdens de Ramadan. De melkproductie wordt door het vasten dus in meer of mindere mate verstoord, maar het is onbekend of deze veranderingen de gezondheid van de baby kunnen beïnvloeden.  Er zijn dus ook wetenschappelijke onderzoekers die het daarom afraden om tijdens de borstvoedingsperiode te vasten.

Kies voeding van hoge kwaliteit

Tijdens de Ramadan blijken veel vrouwen geen volwaardige voeding binnen te krijgen. De inname van bijna alle voedingsstoffen behalve vitamine A, C en E blijkt minder te zijn dan na de Ramadan en in ieder geval ver onder wat er voor borstvoedende moeders aangeraden wordt. Bovendien drinken veel vrouwen grote hoeveelheden thee tijdens en na de maaltijden. Dit kan de opname van bepaalde voedingsstoffen, waaronder ijzer, remmen. Als de moeder besluit te vasten, leg haar dan uit dat het belangrijk is om ’s nachts voldoende en gevarieerd te eten en te drinken. Vertel haar dat ze niet alleen zoete hapjes maar ook fruit, groente en vlees moet eten. Verder is het belangrijk dat zij naast thee ook dranken, zoals water, vruchten– en/ of groentesap drinkt.

Soms hoeven moeders niet te vasten

Er zijn nog andere omstandigheden waarbij de moeder niet hoeft te vasten, bijvoorbeeld als ze ziek is, als ze menstrueert of bloed verliest na de bevalling. De moeder hoeft ook niet te vasten als ze door het vasten zichzelf of iemand anders zou kunnen beschadigen. Het lijkt dus verstandig om de moeder te verwijzen naar een arts én naar iemand die veel weet over de Islam, alvorens ze de beslissing neemt of ze tijdens de Ramadan wel of niet gaat vasten. Als moeders besluiten om niet te vasten dan kan hun gevraagd/opgedragen worden om het vasten later in te halen of om het niet vasten op een andere manier te compenseren, bijv: door geld te doneren.

Adviezen voor borstvoedende moeders die vasten in de Ramadan
  • Laat de baby zo veel mogelijk aan de borst drinken als het donker is en wanneer de moeder zelf dus ook mag drinken. Het kan zijn dat de baby dan overdag minder vaak aan de borst wil drinken
  • Als de baby ouder is dan zes maanden en ook vaste voeding krijgt, kan de moeder dit overdag aanbieden
  • De moeder kan eventueel ’s nachts wat extra moedermelk kolven en dit overdag aan de baby geven
  • Leg de moeder uit dat het ook belangrijk is om naar haar eigen lichaam te luisteren en goed naar haar eigen kind te kijken. Als de moeder denkt dat vasten slecht is voor haar eigen gezondheid of de gezondheid van haar kind, laat haar dit dan bespreken met haar arts en/of iemand die veel van de Islam weet.

www.borstvoeding.com
www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/140-ramadan

Sluit de enquête