Bloedverlies tijdens IVF behandeling

  • Wanneer de menstruatie start, belt u naar ons Centrum, hiervoor mag u indien nodig de spoedlijn gebruiken. We plannen dan voor u een echo in op de 2e of 3e dag van de menstruatie. Gaat u in het weekend menstrueren? Bel dan meteen op maandagochtend naar de afdeling, dit kan vanaf 8:00 uur op de spoedlijn. Belangrijk: bel NIET in de avond/nacht of het weekend hiervoor op de spoedlijn. U krijgt dat de verloskamers aan de lijn en zij kunnen u niet helpen. Wacht met bellen tot het eerstvolgende moment dat onze afdeling weer bereikbaar is.

  • Ja, dit komt regelmatig voor en wordt een doorbraakbloeding genoemd. Zeker wanneer u al langere tijd geen pil (meer) hebt geslikt moet het lichaam wennen aan het feit dat u deze (weer) gebruikt. Vandaar dat in de eerste weken van het gebruik van de anticonceptiepil er soms vaginaal bloedverlies kan optreden. Dit kan soms zelfs gedurende de hele strip plaatsvinden. Het betekent echter niet dat de pil niet goed werkt en het is ook niet schadelijk of nadelig voor de rest van de IVF-behandeling. Het is een heel normaal verschijnsel in de eerste weken van (hernieuwd) pilgebruik.

  • Ja, dit is normaal. Dit is namelijk het gevolg van het stoppen met de pil. Als u onder normale omstandigheden de pil slikt zal er in de stopweek (enkele dagen nadat u de laatste pil van de strip genomen hebt) ook een bloeding optreden. Ondanks de Decapeptyl injecties zult u dus toch een menstruatie krijgen omdat u enkele dagen daarvoor de laatste anticonceptiepil genomen hebt.

  • Wij adviseren u om niet te snel met de Utrogestan te stoppen. Bloedverlies wil niet altijd zeggen dat er een menstruatie op gang komt. U kunt ook bloedverlies hebben als gevolg van bijvoorbeeld een innestelingsbloeding of het raken van de baarmoedermond bij het inbrengen van de Utrogestan capsules. Als het bloedverlies minder is dan bij een normale menstruatie adviseren wij u om door te blijven gaan met de Utrogestan capsules en de zwangerschapstest uit te voeren op de afgesproken datum. Wanneer het bloedverlies zodanig hevig is dat het niet meer mogelijk is de Utrogestan in te brengen of u de capsules meteen weer verliest na het inbrengen, mag u stoppen. Neem echter altijd contact op met onze IVF-afdeling als u wilt stoppen met de Utrogestan. Wij zullen u ondanks het bloedverlies altijd vragen nog een zwangerschapstest te doen op de afgesproken testdatum. Wij begrijpen dat dit een vervelende vraag kan zijn, echter moeten we dit voor de zekerheid altijd doen.

  • Nee, dit betekent helaas niet automatisch dat u zwanger bent. Het kan in dit geval zo zijn dat er geen innesteling heeft plaatsgevonden, maar dat de menstruatie (mede door het gebruik van Utrogestan) nog niet op gang gekomen is. Als u op de testdatum nog niet hebt gemenstrueerd, kan het dus toch zo zijn dat de uitslag van de test negatief blijkt te zijn. De menstruatie zal dan waarschijnlijk op gang komen zo gauw u bent gestopt met de Utrogestan.

  • Nee. Een embryo dat niet is ingenesteld gaat in de baarmoeder te gronde en zal worden opgenomen in het lichaam. Er ontstaat echter geen bloeding als gevolg daarvan.

Sluit de enquête