(Fop)speen

De zuigeling, die borstvoeding krijgt, wordt in principe geen speen of fopspeen gegeven. Een speen of fopspeen kan zuigverwarring geven en hongersignalen worden gemist, dus verstoring van vraag en aanbod. Ook verliest de baby onnodig energie. 

Bij baby's die een speen of fopspeen krijgen, kan zuigverwarring optreden. Dit is het verminderde vermogen van de zuigeling om op een adequate manier de borst te pakken en te drinken. Het is een gevolg van het zuigen aan een speen. Dit kan een fopspeen, flessen-speen of tepelhoedje zijn. Het soort speen, de vorm noch het formaat, is van invloed op de kans op het ontwikkelen van zuigverwarring. 

Door andere zuigtechnieken kunnen ook tepelproblemen ontstaan. De baby zuigt, niet om de melk uit de borst te trekken, maar om de tepel achter in de mond te houden. Met de tong en kaken perst hij de melk, vanuit de melkkanalen, in zijn mond. Het is dus de druk van de kaken die de melk naar buiten stuwt. Dit gebeurt vrij snel.

Voorlichting of advies

De volgende alternatieven kunnen worden gebruikt:

  • Voor een flessenspeen: cupje, finger-feeder, kopje, medicijnbekertje of lepeltje
  • Voor een fopspeen: frequent aanleggen, veel huidcontact en aandacht
  • Voor een tepelhoedje: goed en frequent aanleggen, houding / techniek aanpassen, zuigtraining
  • Adviseer ouders om, als ze een fopspeen gebruiken, die alleen tijdens slaapjes en in bed aan te bieden
  • Geef uitleg over het missen van voedingssignalen en de afwijkende zuig-techniek bij speengebruik en bespreek andere manieren van troosten, zoals het aan de borst leggen of het opnemen en wiegen van de baby 
  • Bespreek het borstvoedingsverloop als ouders frequent een fopspeen gebruiken. Frequent fopspeengebruik kan een aanwijzing zijn voor borstvoedingsproblemen. Tevens kan het een signaal zijn van gebrek aan kennis van en inzicht in het borstvoedingsproces.

Op de afdeling Neonatologie worden fopspenen gebruikt. Deze worden vaak gebruikt om met name prematuren te troosten en om de neonaten fysiologisch stabiel te houden. 

Sluit de enquête