'Met vage klachten ging ik naar mijn verloskundige'

Lees hier de ervaring van Moniek tijdens haar zwangerschap en de opname van Max op de neonatologie.

16 januari 2023

In mei 2015 kwamen we erachter dat we een kindje verwachtten, de uitgerekende datum was 7 januari 2016. Een fijne zwangerschap volgde, zonder echt veel complicaties of klachten. Toch ging het in week 25 mis; met vage klachten ging ik naar mijn verloskundige. Er werd aan zwangerschapssuiker gedacht. Naast een Glucosetolerantietest volgde mijn verloskundige haar onderbuikgevoel en regelde ook een extra groeiecho en afspraak bij de gynaecoloog in Zuyderland.

De controle bij de gynaecoloog volgde en dat werd heel onverwacht ook de start van onze reis met Max op de NICU in het MUMC. Uit de controle bleek dat ik al 3 cm ontsluiting had. Binnen no-time lag ik op de brancard, kreeg ik 2 infusen, longrijpers en magnesium voor Max. In Maastricht bleek bij controle dat ik al 5 cm ontsluiting had, er werd verwacht dat Max die dag al geboren zou worden. Het stabiliseerde bij 6 cm en een dag later mocht ik van de verloskamer naar een ‘gewone’ kamer. Het weekend was vol emoties maar ook gevuld met hoop dat het toch nog allemaal even zou duren. Het was heel fijn dat we onze vragen konden stellen aan de kinderarts en de gynaecoloog, ze namen steeds de tijd om ons informatie te geven.

Die zondagavond kreeg ik last van mijn rug en kwam ik moeilijk in slaap. Achteraf bleek dat de rugpijn weeën activiteit was… Die maandagochtend werd Max om iets voor 5 uur geboren na een zwangerschap van 26 weken en 4 dagen. Hij was ongeveer 34 cm lang en woog 988 gram, een mooi gewicht voor die termijn. Max had naar omstandigheden een goede start, natuurlijk veel te vroeg, maar hij was snel te stabiliseren en hij had voldoende aan ademhalingsondersteuning in de vorm van C-pap.

Op de NICU is veel aandacht voor de hechting en binding met je kindje. Je wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen en goed te kijken naar wat je kindje nodig heeft. In totaal heeft Max 11 weken op de NICU/High Care in Maastricht gelegen waarna we naar Heerlen overgeplaatst konden worden, in Heerlen bleef hij nog 4,5 week. Op 20 januari 2016 mochten we eindelijk samen naar huis.

ervaring VMKC
Ervaring

We kijken terug op een spannende, emotionele tijd waar we toch óók hele warme gevoelens van krijgen. Omdat we toch 11 weken in het MUMC hebben rondgelopen voelt het steeds vertrouwd om er terug te komen, bijvoorbeeld voor een follow-up onderzoek. Vanuit onze ervaringen met de extreme vroeggeboorte van Max ben ik met een compagnon Pril Begin gestart.

Sluit de enquête