Zorg voor de zwangerschap

Preconceptioneel cardiovasculair onderzoek

De zwangerschap is een zware belasting voor het lichaam. Het lichaam moet zich op verschillende manieren aanpassen om de zwangerschap goed te kunnen voldragen. Ook de bloedsomloop moet zich aanpassen. Bij 4 op de 5 vrouwen gaat dat zonder problemen. Maar bij 1 op de 5 vrouwen treden complicaties op (hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, HELLP-syndroom, zwangerschapsstuipen, vroeggeboorte, voortijdige loslating van de moederkoek, niet goed groeien van het ongeboren kind en soms zelfs sterfte van het kind in de baarmoeder of in de eerste maanden na geboorte).

Deze zwangerschapsproblemen wijzen meestal op een onderliggend probleem, waardoor er onvoldoende reserves zijn om het lichaam goed aan te passen aan de zwangerschap. Vrouwen met een problematische zwangerschap, hebben tijdens een volgende zwangerschap een groter risico op herhaling en op lange termijn meer kans op hart- en vaataandoeningen.

Aan veel risicofactoren is iets te doen. Het is dus belangrijk om deze verborgen problemen op te sporen en de kans op herhaling van de problemen en gezondheidsproblemen op termijn te verminderen. Hiervoor is het zorgtraject ‘preconceptioneel cardiovasculair onderzoek’. Tijdens dit onderzoek, dat één ochtend in beslag neemt, kijken we naar uw bloedsomloop, hart en vaten, stolling- en antistollingsfactoren, uw afweersysteem, de nierfunctie en stofwisseling van suiker en vetten.

U komt voor dit onderzoek in aanmerking als u tijdens uw voorgaande zwangerschap problemen hebt gehad of als u al voor de zwangerschap problemen heeft met bloeddruk, hart, afweer, gewicht, suiker of cholesterol, stolling, nieren, vaten en bindweefsel. Maar ook als bij naaste familieleden (moeder, zussen) zwangerschapsvergiftiging voor kwam.

Voor een afspraak voor deze onderzoeken heeft u een verwijsbrief nodig. Uw zorgverlener kan hiervoor een verwijsbrief sturen naar dagcentrum.verloskunde@mumc.nl of naar ons postadres:

Transmuraal Vrouwen Dagcentrum MUMC+
t.a.v. secretariaat
Postbus 5800
6202 AZ Maastricht

Vragenlijst

Heeft u een preconceptioneel cardiovasculair onderzoek bij ons gehad? Dan kunt u benaderd worden om een digitale vragenlijst in te vullen. Zo kunnen we nagaan of onze adviezen en kansberekeningen nog kloppen. Hebben wij uw mailadres nog niet of is het gewijzigd, stuur ons dan een bericht op dagcentrum.verloskunde@mumc.nl

Sluit de enquête