Queen of Hearts

Risicofactoren hart- en vaatziekten na zwangerschapsvergiftiging

Queen of Hearts is een groot wetenschappelijk onderzoek naar de aanwezigheid van (de risicofactoren van) hart- en vaatziekten bij vrouwen die in het verleden een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt. In deze studie worden ze vergeleken met vrouwen die gezond zwanger zijn geweest. Doel van dit onderzoek is ervoor te zorgen dat we risicofactoren op hart- en vaatziekten bij vrouwen beter herkennen zodat we in een vroeg stadium preventieve maatregelen kunnen nemen.

Daarvoor richt de studie zich op de aanwezigheid van zogenaamde ‘biomarkers’. Dit zijn stofjes die ons meer kunnen vertellen over het ontwikkelen van specifieke therapieën voor de hartziekten. Naast biomarkers kijkt het onderzoek ook naar risicofactoren zoals vetten in het bloed en suikerstofwisseling.

Meedoen aan dit onderzoek neemt één ochtend in beslag. In het Transmuraal Vrouwen Dagcentrum wordt bloed geprikt, urineonderzoek gedaan, de hart- en vaatfunctie onderzocht, en de bloeddruk gemeten. U krijgt ongeveer 6 weken later uw uitslag over deze gezondheidscontrole. Er zijn voor u geen kosten aan verbonden. Voor dit onderzoek werkt het MUMC+ samen met de universitaire ziekenhuizen van Groningen, Leiden, Amsterdam en Utrecht.

Voor wie?

  • Voor de studiegroep: vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben meegemaakt
  • Voor de controlegroep: vrouwen die geen hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging in de zwangerschap hebben gehad  

U kunt niet meedoen als u:

  • Zwanger bent
  • Korter dan 6 maanden geleden bevallen
  • Langer dan 15 jaar geleden bevallen
  • Korter dan 5 jaar geleden bevallen als u zwangerschapsvergiftiging heeft gehad

Heeft u eventueel interesse om deel te nemen aan de Queen of Hearts? Stuur dan een e-mail naar dagcentrum.verloskunde@mumc.nl en ontvang vrijblijvend meer informatie.

Op thuisarts.nl vindt u adviezen om het risico op hart- en vaataandoeningen te verlagen: https://www.thuisarts.nl/risico-hart-en-vaatziekten-verlagen.

Sluit de enquête