PEARLS

De PEARLS-studie onderzoekt de eigenschappen van de spiraalarteriën (speciaal type bloedvat dat zich tijdens de zwangerschap in de baarmoederwand ontwikkelt) in relatie tot het voorspellen van vroege atherosclerose (aderverkalking) in het leven van vrouwen.

De spiraalarteriën voorzien de moederkoek van bloed. Deze vaatjes ondergaan tijdens de zwangerschap grote veranderingen. Vinden die veranderingen niet plaats, dan is dat een signaal voor  zwangerschapsvergiftiging en groeivertraging. Soms zien we zelfs de vroegste veranderingen van aderverkalking in deze vaatjes. De PEARLS studie onderzoekt of deze ongunstige tekenen ook elders in het lichaam worden gezien.

Als we uw placenta hebben kunnen onderzoeken, kunt u deelnemen aan deze studie. De placenta wordt grondig onderzocht door de patholoog-anatoom. Daarna wordt bij u, een jaar na de geboorte, naast bloeddruk, hartecho en urineonderzoek, ook een CT-scan van de kransslagaderen gemaakt om vroege tekenen van aderverkalking op te sporen. Ook hier is vroeg detectie en preventie de insteek.

U kunt aan deze studie deelnemen als u zwanger bent en aan een aantal andere voorwaarden voldoet. Deze nemen wij telefonisch met u door na uw aanmelding. U kunt zich voor PEARLS aanmelden door een mail te sturen naar: pearls.verloskunde@mumc.nl

Sluit de enquête