Diagnostiek van de vrouw

Bloedonderzoek

De vrouw wordt gevraagd bloed te laten prikken. Hierin wordt bekeken of u vroeger Chlamydia hebt doorgemaakt. Deze infectie zou kunnen leiden tot verklevingen en vergroeingen waardoor een zwangerschap minder makkelijk tot stand kan komen.

Het kan zijn dat de arts ook ander bloedonderzoek wil verrichten. Dit is afhankelijk van uw specifieke situatie. Wanneer dit het geval is, zal de arts dit met u bespreken.

Baarmoederfoto (HSG, hysterosalpingogram)

Wanneer uit het bloed blijkt dat u inderdaad chlamydia heeft doorgemaakt, kan de arts besluiten om een baarmoederfoto te maken. Dit kan de arts ook doen wanneer door een andere oorzaak uw risico op één of beide afgesloten eileiders verhoogd is. Met de baarmoederfoto kan de arts zien of de eileiders open zijn.

Tijdens dit onderzoek mag u niet zwanger zijn en ook niet menstrueren. Dit betekent dat het onderzoek gedaan moet worden ná het einde van de menstruatie, maar voor de eisprong, of dat u anticonceptie moet gebruiken. Dit onderzoek vindt plaats op de röntgenafdeling en duurt een half uur. Om het infectiegevaar zo klein mogelijk te houden, krijgt u antibiotica voor de ingreep en worden schede en baarmoederhals ontsmet met jodium voordat het onderzoek begint. Via schede en baarmoederhals wordt in de baarmoeder een kleine hoeveelheid röntgencontrastvloeistof gespoten. Dit kan krampen veroorzaken die lijken op menstruatiekrampen.  Door de contrastvloeistof is de baarmoederholte en de binnenkant van de eileiders zichtbaar op de foto. U kunt dit volgen via een televisiescherm. De kans op een spontane zwangerschap is na dit onderzoek iets verhoogd.

Sluit de enquête