IUI met medicatie

Wanneer u bij ons het Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (OFO) heeft doorlopen, kan het zijn dat uw arts IUI in een met medicatie gestimuleerde cyclus als behandeling adviseert. Dit is zo wanneer er uit het OFO geen oorzaak is gevonden voor het uitblijven van de zwangerschap (zogenaamde onverklaarde verminderde vruchtbaarheid), en de kans dat alsnog een spontane zwangerschap optreedt laag is.

Ook kan het zijn dat de kans op een spontane zwangerschap hoog was, maar er na enige tijd afwachten helaas toch geen zwangerschap is ontstaan. In deze gevallen kan worden overgegaan op IUI met medicatie.

Wat houdt IUI met medicatie in?

De behandeling is tweeledig

  • de cyclus van de vrouw wordt gestimuleerd met medicatie (ovariële hyperstimulatie)
  • het zaad wordt, op het juiste moment, geïnsemineerd in de baarmoeder.
  • Normaal gesproken komt in een menstruatiecyclus één eiblaasje (follikel) tot rijping, uit deze follikel komt een eicel vrij bij de eisprong. Ovariële hyperstimulatie heeft als doel meerdere eiblaasjes tot rijping te laten komen. Zo komen er bij de eisprong meerdere eicellen vrij, waardoor de kans op bevruchting vergroot wordt. Overigens is hierdoor het risico op een meerlingzwangerschap vergroot. Uw arts zal dit met u bespreken.

    De medicatie die gebruikt wordt bevat FSH (follikel stimulerend hormoon), in de vorm van Gonal-F® of Menopur®. Dit hormoon zorgt voor de groei van eiblaasjes (follikels).

    Met behulp van echo’s wordt de groei van de follikels in de eierstokken gecontroleerd. Wanneer de follikel(s) groot genoeg zijn, wordt de IUI afgesproken. Om te zorgen dat de IUI plaatsvindt rondom de eisprong, zult u medicatie gebruiken om de eisprong op te wekken; Pregnyl®. De arts die met u de IUI afspreekt, zal aangeven wanneer de Pregnyl® gespoten moet worden.

  • Voor een IUI wordt het zaadmonster dat door de man wordt ingeleverd bewerkt in het laboratorium. Hierbij blijven uiteindelijk de meest beweeglijke zaadcellen over. Goed bewegende zaadcellen hebben de meeste kans om een eicel te bevruchten. Op de dag van de IUI levert de man in de ochtend, tussen 8:00 en 9:00 uur, een zaadmonster in bij ons laboratorium. (Let op: wanneer de IUI in het weekend of op een feestdag valt, spreekt de arts met u het tijdstip van inleveren af) Rond het middaguur wordt de IUI verricht. Met een spreider wordt de baarmoedermond in beeld gebracht, het opgewerkte zaad wordt dan middels een dun slangetje in de baarmoeder van de vrouw gebracht. Een IUI is een pijnloze behandeling. Na de IUI blijft u nog even liggen, daarna mag u naar huis.

    Twee weken na de inseminatie mag u een zwangerschapstest doen.

Sluit de enquête