Ingevroren embryo's

Het kan zo zijn dat er, na een punctie, meerdere embryo’s ontstaan die van goede kwaliteit zijn. Er worden dan één of meerdere embryo’s ingevroren. Deze embryo’s worden gebruikt wanneer uit de embryoplaatsing direct na de punctie geen zwangerschap is ontstaan, of wanneer er na een zwangerschap een nieuwe kinderwens is. De embryoplaatsing(en) van deze ingevroren embryo’s horen bij een en dezelfde poging, en tellen dus niet als aparte poging voor uw verzekering. In het geval van PGT kunnen alleen de ingevroren embryo’s met een goede uitslag worden geplaatst.

De voorbereiding voor het plaatsen van een ingevroren embryo gaat als volgt:

Het plaatsen van een embryo gebeurt in uw eigen menstruatiecyclus. Met behulp van ovulatietesten die u thuis doet, bepalen we het moment van de eisprong in uw cyclus. Het moment van de embryoplaatsing wordt afgestemd op het moment van uw eisprong.

U zal gevraagd worden vanaf de 10e dag van uw menstruatiecyclus twee keer per dag een ovulatietest te doen. Eenmaal in de ochtend (liefst niet met de eerste ochtendurine) en eenmaal in de avond. Een ovulatietest is positief wanneer het teststreepje even donker is als (of donkerder dan) de controle streep. Voor meer informatie kijkt u op de bijsluiter van de ovulatietesten. Wanneer de ovulatietest positief is, stuurt u via Beter Dichtbij een bericht naar ons. De IVF-verpleegkundige zal de embryoplaatsing voor u inplannen.
Het maken van een echo is in deze cyclus niet nodig, tenzij de arts heeft aangegeven dat dit wel noodzakelijk is.

2 dagen na de positieve ovulatietest, start u met het inbrengen van utrogestan capsules, 3x per dag een capsule van 200mg. (bijvoorbeeld bij een positieve ovulatietest op zondag, start u op dinsdag met de utrogestan). Dit gebruikt u tot aan de datum van de zwangerschapstest, wanneer de zwangerschapstest positief is blijft u de utrogestan gebruiken tot aan de zwangerschapsecho.

Er zijn vele merken ovulatietesten die u kunt aanschaffen, een voorbeeld zijn de ovulatietesten van Sensitest die online te verkrijgen zijn.

Hoe interpreteer ik de ovulatietesten?

Wanneer u tweemaal per dag test kan het zijn dat u meerdere positieve ovulatietesten achter elkaar heeft. Het gaat om de éérste ovulatietest waarbij het teststreepje (links) even donker is als het controle streepje (rechts). Dit is op onderstaand overzicht de ovulatietest van cyclusdag (CD) 12 in de avond.
Bij twijfel, kunt u ons altijd een foto sturen via de Beter Dichtbij App.

Wanneer plaatsen in een eigen menstruatiecyclus niet mogelijk is, is er een alternatief; terugplaatsen in een cyclus met medicatie. Dit gaat als volgt:
Op de 2e dag van uw menstruatie start u met tabletten, Estradiol tabletten. Dit is een tabletje met oestrogenen, ook wel het vrouwelijk hormoon genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich opbouwt, zonder dat er een eiblaasje groeit. Na gemiddeld twee weken stimulatie met medicijnen komt u voor een echo. Indien deze echo laat zien dat de medicatie goed gewerkt heeft, wordt er een embryoplaatsing gepland. Uw arts vertelt u wanneer u moet starten met de Utrogestan capsules om het baarmoederslijmvlies voor te bereiden op de plaatsing van een embryo.

  • Na de embryo embryoplaatsing mag u thuis een zwangerschapstest doen. De testdatum hoort u van de arts die de plaatsing doet. De uitslag stuurt u ons toe via de Beter Dichtbij App. Vermeld in dit bericht de uitslag van de test en indien u medicatie gebruikt de naam van uw eigen apotheek.

  • Zwangerschapsecho

    Indien de zwangerschapstest positief is, wordt er een zwangerschapsecho gepland. Indien deze echo een goede zwangerschap laat zien, zult u formulieren betreffende de Follow-Up meekrijgen. Wij vragen u om deze formulieren in te vullen en te retourneren. Meer hierover kan u lezen in de rubriek ´Wetenschappelijk onderzoek, Follow-Up´.

Sluit de enquête