Bewaren, ontdooien en verwarmen van moedermelk

Bewaren van afgekolfde melk
  • De moedermelk zo snel mogelijk na het kolven in de koelkast plaatsen, voorzien van datum en tijd, voor- en achternaam.
  • Moedermelk wordt bewaard in kunststof flesjes bijvoorbeeld van polypropyleen. Bewaren in zacht plastic zakjes (polyethyleen) heeft als nadeel dat een deel van de antistoffen verloren gaat. Het bewaren in glas heeft als nadeel dat witte bloedlichaampjes aan het glas gaan kleven en daardoor verloren kunnen gaan (na 24 uur gaan ze weer terug in de melk). In het ziekenhuis wordt gebruik gemaakt van kunststof flesjes. 
  • Hard plastic bakjes/melktrays kunnen worden gebruikt voor het invriezen. Door het invriezen gaan witte bloedlichaampjes verloren. De bakjes huishoudelijk schoonmaken. 
    Melk die gedurende de dag verzameld is, kan 's avonds in gekoelde toestand worden gemengd en ingevroren. Menging levert de juiste samenstelling van de melk op (voor- en achtermelk)
  • Altijd hygiënisch werken.
Bewaartemperatuur en -tijden van moedermelk.

Bij voorkeur moedermelk niet te lang invriezen, omdat de samenstelling zich steeds aanpast aan de leeftijd en de behoeften van het kind.




 

Soort 
moedermelk

BewaartemperatuurTijden
ColostrumKamertemperatuur12–24 uur

Verse 
moedermelk

 

Kamertemperatuur

6-10 uur 

(voor prematuur 4 uur)

Koelkast met max 
4 ℃ in thuissituatie
72 uur 
(in gesloten fles tegen achterwand van koekast)
Koelkast ziekenhuis48 uur

Bevroren 
moedermelk

 

Vriesvak van 
koelkast met **
Tot 2 weken
Kleine diepvries, 
die vaak opengaat
3-4 maanden
Diepvries (***) 
constant -18 
6 maanden

Ontdooide moedermelk

 

Koelkast24 uur
KamertemperatuurZo snel mogelijk in één keer 
gebruiken

 

Ontdooien van ingevroren melk

Ingevroren moedermelk moet men langzaam ontdooien in de koelkast. 
Als de moedermelk toch snel moet worden ontdooid, kan dat onder een stromende kraan, die langzaam van koud naar warm wordt gedraaid. Nooit ontdooien onder een hete kraan.

Verwarmen van moedermelk

Moedermelk mag verwarmd worden in een waterbad, flessenwarmer of in de magnetron. 
Verwarm de voeding. Een goede maat voor de juiste temperatuur is dat een druppel melk op de binnenkant van de pols niet voelbaar is Dan is het niet te koud en niet te warm. Meng de melk halverwege de benodigde tijd voor het verwarmen, zodat de warmte in de melk goed verdeeld wordt. Herhaal dit opnieuw aan het einde van het opwarmen.  Probeer de magnetron zo min mogelijk te gebruiken.

Bij verwarmen in de magnetron zijn de volgende tijden een richtlijn:

  • Een fles van 50 ml: ongeveer 20 seconden op 360 Watt*
  • Een fles van 100 ml: ongeveer 40 seconden op 360 Watt*
  • Een fles van 150 ml: ongeveer 60 seconden op 360 Watt*.
Sluit de enquête